Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Αγορά νέου αυτοκινήτου: Απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης για τρίτεκνους

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,
email: titsa_mesouridou@yahoo.gr
email: triteknoiattikis@yahoo.gr
fax: 2109570649


Αγορά νέου αυτοκινήτου: Απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης για τρίτεκνους

Από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 έχει τεθεί σε  ισχύ η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή σχετικά με τον εκ νέου καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των δικαιολογητικών και της διαδικασίας απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης των τριτέκνων και των πολυτέκνων γονέων που παραλαμβάνουν Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Με πρόσφατη εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή παρέχονται διευκρινίσεις και δίδονται οδηγίες για τη σωστή εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης.

Με την κοινοποιούμενη απόφαση, επικαιροποιείται και κωδικοποιείται το κανονιστικό πλαίσιο αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης της εν λόγω απαλλαγής.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις της εν λόγω απόφασης:

1) Ορίζεται ότι τα πρόσωπα που δικαιούνται απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα που αγοράζουν είναι οι πολύτεκνοι γονείς, και οι γονείς με τρία τέκνα, οι οποίοι είναι:

α) Έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
β) ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
γ) πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
δ) πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής
υπηκοότητας.
2) Η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης γονέων με τρία τέκνα παρέχεται για μία μόνο φορά και για ένα αυτοκίνητο ανά οικογένεια.
3) Η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης πολύτεκνων γονέων παρέχεται για δεύτερη και τελευταία φορά, μετά την πάροδο 5 ετών από την ημερομηνία χρήσης του δικαιώματος αυτού, εφόσον από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι πολύτεκνοι γονείς έχουν κατά τον εκτελωνισμό του αυτοκινήτου τουλάχιστον 4 ανήλικα τέκνα.
4) Η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης πολύτεκνων γονέων παρέχεται και στους γονείς, οι οποίοι προτού καταστούν πολύτεκνοι είχαν υπαχθεί στις διατάξεις απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης γονέων με τρία τέκνα.

5) Ορίζονται τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών / δικαιολογητικών, από τα οποία τεκμαίρεται η ιδιότητα των «προστατευόμενων τέκνων» για τη χορήγηση της εν λόγω απαλλαγής. 

6) Ορίζονται οι διαδικασίες τελωνειακής παρακολούθησης και αποδέσμευσης των αυτοκινήτων που έχουν παραληφθεί με τις εν λόγω διατάξεις απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης. Ειδικότερα για την τελωνειακή παρακολούθηση των εν λόγω αυτοκινήτων ισχύει περιοριστικό διάστημα τριών ετών από την ημερομηνία παραλαβής τους, εντός του οποίου απαγορεύεται η μεταβίβαση, μίσθωση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο παραχώρηση της χρήσης.

7) Προβλέπεται ότι σε περίπτωση ολικής καταστροφής του αυτοκινήτου παρέχεται στους δικαιούχους η δυνατότητα αντικατάστασής του με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση του αυτοκινήτου λόγω ολικής καταστροφής χορηγείται από την αρμόδια Τελωνειακή Aρχή για μία μόνο φορά ανά οικογένεια, με την τήρηση κατά τα λοιπά των όρων και προϋποθέσεων που ισχύουν για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στις διατάξεις των πολυτέκνων γονέων ή των γονέων με τρία τέκνα και με την υποβολή των κατά περίπτωση προβλεπόμενων δικαιολογητικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.