Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2023: 17 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ο φύλλος: Ένα μυθιστόρημα για όλες τις ηλικίες – αξίζει να διαβαστεί


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4 και Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286, 6932 737 726,
email: titsa_mesouridou@yahoo.gr
email: triteknoiattikis@yahoo.gr
fax: 2109570649
http://triteknoinomouattikis.blogspot.com

Ο φύλλος: Ένα μυθιστόρημα για όλες τις ηλικίες – αξίζει να διαβαστεί

Από τις εκδόσεις Θίνες κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο, 
Ο Φύλλος της Έλενας Γλωσσιώτη 
σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά και
σε επιμέλεια σειράς Ζιζής Σαλίμπα.
Μυθιστόρημα φαντασίας με κεντρικό ήρωα ένα παιδί.

Στο πρώτο άκουσμα, ο τίτλος του βιβλίου της Έλενας Γλωσσιώτη παραπέμπει σε νεανικό διήγημα με θέμα την παιδική ή εφηβική φιλία.
Το ξάφνιασμα έρχεται αντικρίζοντας το όμορφο εξώφυλλο, φιλοτεχνημένο από τη Μυρτώ Δεληβοριά. Εκεί ο αναγνώστης διαπιστώνει με έκπληξη ότι «ο Φύλλος» γράφεται με ύψιλον και δύο λάμδα, όπως το φύλλο ενός δέντρου.

Ο Φύλλος είναι ένα τυχερό παιδί, που ριζώνει και μεγαλώνει σε μια φυλή που ζει σ’ ένα πυκνό δάσος. Οι άνθρωποι της φυλής αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του δάσους, ζουν σε αρμονία μαζί του, γνωρίζουν τους θησαυρούς αλλά και τους κινδύνους του, το σέβονται και επιτρέπουν την αειφορία του. Η ειδυλλιακή αυτή κατάσταση θα διαταραχθεί από την εμφάνιση μιας άγριας αρπακτικής φυλής που εισβάλλει στο δάσος, λεηλατεί με άγρια χαρά τη χλωρίδα και την πανίδα του, κυνηγά τους κατοίκους του και διαλύει τη φιλειρηνική κοινότητα.
Μέσα στη δίνη των ανατρεπτικών εξελίξεων, ο μικρός Φύλλος μεταφέρεται ως λάφυρο, από ένα κυνηγό, σε μια θορυβώδη τσιμεντένια πολιτεία. Εκεί θα γνωρίσει την αχορταγιά του πλούτου, τη δύναμη του χρήματος, τα παιχνίδια της εξουσίας, τον τηλεοπτικό βομβαρδισμό και την αλλοτρίωση των κατοίκων. Εκεί, τα αληθινά λουλούδια έχουν εκτοπισθεί από άοσμα άνθη πλαστικά και η μοναδική πράσινη όαση της πόλης είναι απαγορευμένος προορισμός, περίφρακτος, σχεδόν ερμητικά, από ψηλό μαντρότοιχο.
Για τον μικρό Φύλλο η νέα πραγματικότητα είναι αποκρουστική και ακατανόητη. Μα και ο ίδιος αποτελεί ένα ακατανόητο φαινόμενο για τους κατοίκους της τσιμεντούπολης, φαινόμενο που πρέπει να διερευνηθεί με τον μεθοδικό και συστηματικό τρόπο της ψυχρής επιστημονικής λογικής.
Ο Φύλλος υποφέρει στην αποπνικτική τσιμεντούπολη. Τα φύλλα στο κεφάλι του κιτρινίζουν και πέφτουν. Σιγά-σιγά και με μεγάλη δυσκολία θα βρει στην αφιλόξενη πόλη δύο παιδιά, το καθένα με τη δική του τρυφερή παραξενιά, με τα οποία θα αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας με βάση το δεσμό τους με τα στοιχεία της φύσης.
Τα παιδιά θα περάσουν μαζί έναν ολόκληρο χειμώνα για να φτάσουν, μέσα από ποικίλες περιπέτειες, σε μιαν άνοιξη κυριολεκτική και μεταφορική, οπότε θα κατορθώσουν όχι απλώς να αποδράσουν από την γκρίζα ασφυκτική πραγματικότητα, αλλά και να συμπαρασύρουν τους υπόλοιπους κατοίκους της τσιμεντούπολης στην κατάφαση της ομορφιάς μιας ζωής πιο τρυφερής, στην αγκαλιά της φύσης.
Η Έλενα Γλωσσιώτη χρησιμοποιεί τη γλώσσα του μύθου, μέσω του οποίου προετοιμάζει τον μικρό αναγνώστη για τη σταδιακή απομάκρυνσή του από την οικογενειακή θαλπωρή. Για τον ενήλικο αναγνώστη ο μύθος αυτός αποτελεί κατ’ αρχάς μια πρόσκληση να ανιχνεύσει πάλι μέσα του το παιδί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.