Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2023: 17 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Για την καθυστέρηση του Προγράμματος Επισιστιστικής Βοήθειας - ΤΕΒΑ ερωτάται ο Γιώργος Κατρούγκαλος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006  
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4 και Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286, 6932 737 726,
email: titsa_mesouridou@yahoo.gr
email: triteknoiattikis@yahoo.gr
fax: 2109570649
http://triteknoinomouattikis.blogspot.com

 
Για την καθυστέρηση του Προγράμματος
Επισιστιστικής Βοήθειας - ΤΕΒΑ  ερωτάται ο Γιώργος Κατρούγκαλος

 
Ερώτηση για την καθυστέρηση του Προγράμματος
Επισιστιστικής Βοήθειας – ΤΕΒΑ, κατέθεσαν 24 Βουλευτές, προς  τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο
Θέμα: «Καθυστερεί το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας»

Στον αέρα βρίσκεται το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας καθώς έχει καθυστερήσει ένα τρίμηνο η υλοποίησή του. Από τα τέλη Οκτωβρίου 2015 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015. Βρισκόμαστε ήδη στο Φεβρουάριο 2016 και ακόμη δεν έχουν εξεταστεί οι ενστάσεις των υποψήφιων αναδόχων για την προμήθεια τροφίμων.

Η τροφοδοσία των δικαιούχων από το αρμόδιο Υπουργείο θα είναι τρίμηνης διάρκειας, ενώ στη συνεχεία η διανομή τροφίμων θα πραγματοποιείται από τους Δήμους της χώρας.

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας οδηγεί εκτός προγραμματισμού τις Δημοτικές Αρχές, εφόσον δεν τους επιτρέπεται ακόμη να ξεκινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διενέργεια των δικών τους διαγωνισμών, προκειμένου να καλύψουν τις επισιτιστικές ανάγκες των δικαιούχων μέχρι το τέλος του 2016.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος όπως το εξήγγειλε η Κυβέρνηση ανέρχεται στα 135 εκατομμύρια ευρώ και τα κονδύλια προέρχονται από το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων). Από το σύνολο του προγράμματος είχαν προϋπολογιστεί 30 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο τρίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2015 το οποίο παρήλθε. Τα υπόλοιπα 105 εκατομμύρια υποτίθεται ότι θα απορροφηθούν το έτος 2016.

Προκαλεί απορίες η αδυναμία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει ομαλά ένα πρόγραμμα το οποίο διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επιπλέον οι δικαιούχοι του προγράμματος και οι οικογένειές τους που ανήκουν στις πιο αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες διατροφής τους, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που διανύουμε. Υπενθυμίζουμε ότι έχει καταγραφεί και το κακό προηγούμενο με το πρόγραμμα «Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης» για το οποίο είχε προϋπολογιστεί ποσό 200 εκατομμύρια ευρώ και τελικά σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δημοσιεύματα και τα στοιχεία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δαπανήθηκαν μόλις 108 εκατομμύρια ευρώ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Για ποιο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κατακύρωση του διαγωνισμού και η έναρξη του Επισιτιστικού Προγράμματος.

2.Για ποιο λόγο δεν δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους της χώρας να ξεκινήσουν εγκαίρως τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια τροφίμων, η οποία αφορά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η αρμοδιότητα διαχείρισης του προγράμματος θα περάσει στη δικαιοδοσία τους.

3.Με δεδομένο ότι τα κονδύλια προέρχονται από το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων), εγγυάται το αρμόδιο Υπουργείο την ομαλή απορρόφησή τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων προκειμένου να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.