Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2023: 17 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΣτΕ: Όχι στις Μετεγγραφές στις Αρχιτεκτονικές και «πρόταση» για νέο νομοθετικό πλαίσιο


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006  
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676 – Πατησίων 4 και Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286, 6932 737 726,
email:  titsa_mesouridou@yahoo.gr,
fax: 210 9570649
http://triteknoinomouattikis.blogspot.com/

 
ΣτΕ: Όχι στις Μετεγγραφές στις Αρχιτεκτονικές και «πρόταση» για νέο νομοθετικό πλαίσιο

Μετεγγραφές-μελλοντικά- μόνο σε φοιτητές με αναπηρία, και σε όσους έχουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα και με συγκεκριμένο ποσοστό επί του αριθμού εισακτέων.

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις μετεγγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια οι οποίες γίνονταν βάση του νόμου 4264/2014.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσε, τις Αρχιτεκτονικές Σχολές το EΜΠ και του ΑΠΘ, οι οποίες είχαν προσφύγει κατά των Μετεγγραφών προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία τους, την οποία συνεπάγεται η καθ’ υπέρβαση των εκπαιδευτικών τους δυνατοτήτων «μεταφορά θέσεων» μεγάλου αριθμού φοιτητών από άλλα ΑΕΙ της χώρας.

Μάλιστα η Ολομέλεια του ΣτΕ,  «προτείνει» ουσιαστικά το  νομοθετικό πλαίσιο των των μετεγγραφών να δίνεται η δυνατότητα:

Α. Μόνο σε φοιτητές με αναπηρία, και,

Β. Σε όσους έχουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα και με συγκεκριμένο ποσοστό επί του αριθμού εισακτέων.

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά τις δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές και δεν πρέπει να ανησυχούν οι φοιτητές που ήδη έχουν μετεγγραφεί. 

Στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να λύσει νομοθετικά το ζήτημα των μετεγγραφών των φοιτητών στις δύο Αρχιτεκτονικές.

Οι μετεγγραφές που ήδη έγιναν δεν ακυρώνονται, καθώς η αναλογική εφαρμογή αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των διοικήσεων των ΑΕΙ και δεν γίνεται λόγος για διαταγή ακυρώσεων του συνόλου των μετεγγραφών.

Το ΣτΕ έκρινε ότι το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους, που προβλέπει την διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών δεν τηρεί τις συνταγματικές προϋποθέσεις και ερμηνεύοντας  το άρθρο 16 του Συντάγματος, σημειώνει, κάθε εισαγόμενος φοιτητής στα Πανεπιστήμια «πρέπει, κατ΄ αρχήν να φοιτά στην Σχολή ή το Τμήμα όπου εισάγεται μέχρι την αποφοίτησή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.