Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Θεοκλήτη Μεσουρίδου: Γιατί Αγωνιζόμαστε


Θεοκλήτη Μεσουρίδου: Γιατί Αγωνιζόμαστε

Το δημογραφικό είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Οι επιπτώσεις του έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται. Τα τελευταία 20 χρόνια οι θάνατοι των Ελλήνων υπερτερούν από τις γεννήσεις.

Η μείωση του αριθμού των γεννήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ορίου επιβίωσης, επηρεάζει αρνητικά τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ανατρέποντας την αναλογία συνταξιούχων – ενεργών ασφαλισμένων πολιτών, στην αποτελεσματική παροχή πρόνοιας, στις συντάξεις, στην οργάνωση της εργασίας, στην μείωση της παραγωγικότητας, στις αμοιβές, στην υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης, στην οικονομική ύφεση, κ.α.

Τα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, και του ΟΗΕ, για τα δημογραφικά δεδομένα του Ελληνικού πληθυσμού, είναι αμείλικτα, και εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας (0.95) όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια.

Μια αλυσίδα κοινωνικο- οικονομικών εμποδίων αναγκάζει τα νέα ζευγάρια να καθυστερούν την ένταξη ενός παιδιού στον οικογενειακό προγραμματισμό τους, κυρίως λόγω υψηλού κόστους.

Στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, θεσπίστηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 21 ότι: ΄΄Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.΄΄

Ο νόμος 3454/2006, όσον αφορά τις οικογένειες με τρία παιδιά, τους κατέστησε ΄΄δικαιούχους κάποιων παροχών΄΄, χορηγώντας αναλογικά παροχές.

Η αποδόμηση αυτών των παροχών άρχισε με τους πρόσφατους νόμους.

Ο νόμος 4093/2012, αφαίρεσε την παροχή του τριτεκνικού επιδόματος από χιλιάδες τρίτεκνες οικογένειες.

Ο νόμος 4110/2013, αφαίρεσε την παροχή του αφορολόγητου ορίου των τρίτεκνων οικογενειών, ενός αξιόλογου κινήτρου.

Όσο για τον νόμο 4115/2013, κατήργησε τις μεταγγραφές των τρίτεκνων φοιτητών.

Η απάντηση βρίσκεται στο μέτρο που σχετίζεται με τις δημογραφικές εξελίξεις και την υπογεννητικότητα, στο πόρισμα της Διακομματικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων του 1993, όπου ως πρώτη εισήγηση είναι ο χαρακτηρισμός της οικογένειας με τρία παιδιά ως πολύτεκνης.

Προτείνουμε την τροποποίηση του ν.1910/44 άρθρο 1

΄΄πολύτεκνες χαρακτηρίζονται οι οικογένειες με τρία και άνω τέκνα΄΄, ανεξαρτήτως ηλικίας, και την ένταξη τους στις διατάξεις νόμων περί πολυτεκνίας.

 Πιστεύουμε ότι πρέπει να δικαιωθούν οι τρίτεκνες ελληνικές οικογένειες και να νιώσουν ότι η Πολιτεία είναι κοντά τους, και όχι απέναντι τους.

Το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

 Θεοκλήτη Μεσουρίδου

Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων

Περιφέρειας (Νομού) Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.