Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ποιος γονιός θεωρείται μονογονέας – Ποια είναι τα δικαιώματα και οι κοινωνικές παροχές που δικαιούνται οι μονογονεϊκές οικογένειες


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,


Ποιος γονιός θεωρείται μονογονέαςΠοια είναι τα δικαιώματα και οι κοινωνικές παροχές που δικαιούνται οι μονογονεϊκές οικογένειες

Με τον όρο «μονογονεϊκή οικογένεια» εννοούμε την   οικογένεια,  στην οποία υπάρχουν ανήλικα τέκνα (κάτω των 18 ετών) που έχουν μόνο έναν γονέα, είτε γιατί ο άλλος γονέας απεβίωσε, είτε λόγω διαζυγίου ή γιατί ο  γονέας  δεν παντρεύτηκε ποτέ.
Οι δύο μορφές που μπορεί να πάρει η μονογονεϊκή οικογένεια είναι οι εξής: 
η μονογονεϊκή οικογένεια με μόνο γονέα τη μητέρα, (που αποτελεί και την πλειοψηφία των ελληνικών μονογονεϊκών οικογενειών)
και η μονογονεϊκή οικογένεια με μόνο γονέα τον πατέρα.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούν μια κατεξοχήν «ευπαθή» ομάδα του πληθυσμού, αφού αντιμετωπίζουν ισχυρές πιέσεις σε δύο μέτωπα: οικογενειακές ευθύνες και εργασιακή ζωή.
Στο πλαίσιο διαφόρων κοινωνικοοικονομικών παροχών για την προστασία των εργαζομένων και στη χώρα μας, ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται από την πολιτεία για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί και στοχεύουν στη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των οικογενειών αυτών και περιλαμβάνουν: επιδόματα, στεγαστικά δάνεια, προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς, ψυχολογική υποστήριξη κ.α.

Με την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, η άγαμη μητέρα εξομοιώνεται νομικά ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις με την έγγαμη μητέρα. 

Μερικές από τις κοινωνικές παροχές και δικαιώματα που έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι οι εξής:
α) Παροχή επιπλέον άδειας με αποδοχές ανά έτος στους μονογονείς – εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
 Ο/Η εργαζόμενος/η άγαμος /η χήρος/α μονογονέας στον ιδιωτικό τομέα δικαιούται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργάσιμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις.
β) Μοριοδότηση. Δυνατότητα μοριοδότησης στα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών. Κάθε τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας θα λαμβάνει 50 μονάδες, για την πρόσληψη μέσω του Α.Σ.Ε.Π.
γ) Επίδομα απροστάτευτου τέκνου. Οι Διευθύνσεις των δήμων κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων γονιών καταβάλλουν μηνιαίο επίδομα 44 ευρώ σε ανήλικα που στερούνται της πατρικής προστασίας μέχρι συμπληρώσεως του 16ου έτους της ηλικίας τους, ήτοι σε μονογονεϊκές οικογένειες με μόνο γονέα τη μητέρα.
δ) Παιδικοί σταθμοί. Τα τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών εγγράφονται κατά προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς των ΟΤΑ, του ΠΙΚΠΑ, καθώς και του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Λάρισας.
ε) Περίθαλψη. Σχετικά με την περίθαλψη, παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική στις ανασφάλιστες και οικονομικά αδύναμες άγαμες μητέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.